autor portala

Miroslav Mitić.
Ovo nije CV. Ovo je je moj podsetnik života. Gde sam bio i šta sam radio. Šta je život u svemu ? Pa da pozajmim ideju od Šopenhauera i parafraziram : Dinamički agregat nuždom gonjen u nepoznatom pravcu. Sledi moj pokušaj odgonetanja sebe u svom dosadašnjem radu:

mašinski inžinjer

Kao mašinski inžinjer radio sam na nekoliko poslova, uglavnom održavanju visokoproduktivnih mašina na površinskom kopu: bageri 2001-2002 zavarivanje 2002-2003 hidraulika 2003 - 2008 drobilišna postrojenja 2008- Svoj rad vrednujem kroz inovacije koje sam unosio dok sam radio na određenim poslovima jer sebe smatram inžinjerom - umetnikom a na inžinjerom-policajcem ( Jedan moj kolega tako deli inžinjere). Posao mašinskog održavanja na kopu zasniva se na "umetnosti improvizacije". U toj umetnosti krenuo sam od samog početka, mada nisam bio svestan toga da bih dostigao zavidan nivo - ovo je bilo malo neskromno, ali.... Moj prvi korak bio je projekat ugradnje substitucije zamenjivih filtera na ruske dreglajne. Zatim je usledio bezbroj sličnih situacija, i na kraju sam našao pravo uživanje u tome svemu. Drugi segment predstavlja rad na reparaturnom navarivanju kašika bagera gde sam dosta eksperimentisao u oblasti tehnblogije navarivanja.

789

Jedan od mnogobrojnih projekata..

789

Vagonski utovar lignita

Na posletku sam prešao na radno mesto preventivnog održavanja drobilišnih postrojenja, gde sam dostigao mogao bih reći maksimum u oblasti improvizacija a i u karijeri uopšte. Izdvojio bih par projekata:
  • 1.) Univerzalna bočna strana bubnjeva
  • 2.) Modifikacija kašike deponijske mašina RSE35M

programer

I tako kroz taj život, radio sam razne poslove u energetici na mestu mašinskog inžinjera. Kroz sve to sam se usavršavao koliko sam mogao. Moja ljubav prema programiranju, pratila me kroz moju karijeru. Neki ljudi menjaju poslove i tako napreduju u karijeri, ja sam menjao programske jezike i tako napredovao u toj mojoj pasiji koja mi nije bila profesija, već hobi i svakodnevno mentalno razgibavanje. Na početku karijere radio sam u Javi, zatimu Delfiju (Pascal). A onda sam prešao na C/C++ (Borland BUilder) gde sam se najviše zadržao i odakle me vuku najlepše uspomene (ah ta nostalgija). U tom periodu nastalale su i aplikacije : "Hidraulični kalkulator " : program koji je na Softpediji dobio nagradu. "RD Explorer" program vezan za rad sa bazom podataka delova i skopova koji se koriste na površinskom kopu Tamnava Ist.Polje.

789

Hidrauli;ki kalkulator proračun ventila.

789

Hidrauli;ki kalkulator proračun prostog UHC a.

789

Poslednja windows aplikacija - "drobilana"

Zatim je usledila kratka pauza od 10 godina. Kada sam shvatio da to nije zdravo po mozak, vratio sam se programiranju. Ovog puta moj konačan izbor je php (+ mysql). U njemu sam zaokružio svoje radove iz prethnodnog perioda. Neki moji radovi nalaze se i na ovom a drugi na raznim sajtovima. php je nešto najjednostavnije za primenu i najkomplikovanije za debuging u čemu sam radio. Iako me mnogo nervira, ostajem mu veran (do daljega (toliko o mojoj veri php u)) Izdvojio bih par projekata iz oblasti IT a vezanih za informacioni sistem mašinskog održavanja preduzeća u kojem radim
  • 1.) drobilana - sveobuhvatan projekat mašinskog održavanja drobilane zasnovan na radnim nalozima. Njemu je prethodila windows aplikacija poslednja koju sam radio u C++ (i za vindovz uopšte).
  • 2.) RD - projekat vezan za rezervne delove i sklopove, predstavlja nastavak informacionog sistema sada dignut na WEB, a koji je izvorno krajem 90 ih godina implementirao mr.Vladimir Lavroš koristeći Cliper i dBase3+ (tada veoma popularne alate)
  • 3.) mr - aktuelni projekat na kome sada radim a koji predstavlja proširenje principa projekta mašinskog održavanja na ostale grupe u sistemu mašinskog održavanja (grupe za održavanje reduktora, pumpi, transportnih traka).

 pvc:  347