enerigija za buducnost

Energetski resursi budućnosti

Energija za budućnost
Suština mog koncepta je precizno planiranje i optimizacija potrebne energije prevashodno za industriju i transport
Trenutni trend potrošnje energije
 • povećanje potrošnje uglja za oko 25 %
 • povećanje potrošnje mafte za 18 %
 • povećanje potrošnje električne energije za 41 %

Ukupna potrošnja energetskih resursa u 2019 izgleda ovako

Resursi u budučnosti

Predpostavimo matematički model koji isključuje naftu, ugalj i zemni gas i eventualno nuklarnu energiju, ostaje nam mogućnost proizvodnje čiste ekološke električne energije zasnovanu na : vodenim tokovima (akumulacijama) vetru, suncu, plimi/oseki.
Ako bi iz gornje tabele eliminisali : naftu, ugalj i gas dobili bi 15 % energije na koju se mozemo osloniti i raspodeliti što je premalo za zadovoljenje trenutnih i stalno rasutćih potreba čovečanstva.
Rešenje je optimizacija potrošnje preostalih energetskih resursa uz stalno povećavanje ekološko prihvatljivih izvora energije
Problem raspodele potrošnje preostale energije deli se prema potrošačima

Industrija, kao glavni potrošač

Glavnina proizvedene električne energije otišla bi na industriju od čega prerada sirovina zahteva najviše. Tu za sada ne vidim načina za uštedu i tu nema kompromisa.

Transport i transportni problem

Danas se transport oslanja na potrošnju nafte i njenih derivata. Pogon na struju u saobraćaju je u : železnici i električnim vozilima Problemi kod transporta automobilima i kamionima su: gubitak na energiju trenja kotrljanja točkova i neracionalnoj upotrebi vozila. Da bi se rešio problem gubitka usled trenja kotrljanja točka potrebno je u eliminisati točak iz upotrebe i naći optimalni sistem koji bi se oslanjao na napr. tehnologiju magnetne levitacije ili slično. Električni automobili koji se nude u današnje vreme su samo prelazno rešenje. Oni nude neracionalizaciju u prevozu kao i zahtevnost za skupim baterijama. Drugi problem može se rešiti maksimalnom optimizacijom prevoza. Ovo bi iziskivalo gustu lokalnu železničku mrežu. Glavnu ulogu bi igrao softver tj program koji bi prikupljao i optimizovao zahteve za transport a zatim dimenzionisao potrebne kapcitete. Primer : dimenzionisanje prevoznih kapaciteta

Problem grejanja

Grejanje se uglavnom oslanja na direktnom saogrevanju fosilna goriva što (ugalj, nafta, gas) i struju. Sve je ovo neprihvatljivo sa stanovišta emisije CO2 i daljeg globalnog zagrevanja i zagađivanja.
Grejanje stambenih objekata trebalo bi se osloniti na toplotne pumpe sistema vazduh-zemlja. Drugi važan činioc je toplotna izolacija, čije je dalje unapređenje neophodno bilo da su u pitanju veštački materijali zasnovani na PVC ili prirodni zasnovani na zemlji kao dobrom toplotnom izolatoru. Naravno, dogrevanje u hladnim mesecima po vedrom vremenu bi se dopunjavalo solarnom energijom. To znači da je za grejanje neophodna električna energija, ali bi se ona veoma dobro iskoristila za gore navedene sisteme.

×

Politika privatnosti

Komentari

Ova web lokacija ne belži komentare korisnika. nit koristi IP adresu pristupa. Web stranica ne prikuplja niti beleži licne podatke posetoca

Kolačići

Ovaj sajt ne upsiuje kolačiće na vašem uređaju

Veze ka drugim sajtovima

Članci na ovom sajtu sadrže veze ka drugim sajtovaima, kao i veze sa web aplikacijama autora sajta. Autor sajta nije odgovoran za sadržaj i izmene tih sajtova

Analitika

Ovaj sajt koristi Google Analytics za analizu posećenosti
Odricanje odgovornosti
Autor sajta nije odgovoran za bilo kakvu štetu koja je uzrokovana korišćenjem sajta. Posetioc ove web strane prihvata uslove korišćenje takve kakve jesu.

×

Uslovi korišćenja

Veb lokacija na wind.in.rs privatno je vlasništvo Miroslava Mitića dipl.maš.inž iz Beograda (u daljem tekstu: autor).
Korištenjem ove web stranice pristajete na uslove koji slede:

 • Urednik web stranice čini sve napore kako bi objavljeni podaci bili tačni i ažurni, ali ne mogu preuzeti odgovornost za bilo kakve greške počinjene tokom unosa.
 • Autor ne garantuje tačnost ili celovitost podataka, pa korisnici stranice koriste sadržaj web stranice na vlastiti rizik. Autor može izmieniti ovu stranicu u bilo koje vreme bez najave.
 • Autorska prava na ovoj veb lokaciji i u vezi sa sadržajem ove veb stranice zaštićena su pod uslovima licence Creative Commons Attribution 3.0 Srbija.
 • Svi tekstovi i ilustracije na web lokaciji su informativni i ne moraju biti predmet bilo kakve obaveze vlasnika web stranice prema posetiocima web stranice. Materijali objavljeni na ovoj stranici pružaju se "takvi kakvi jesu" bez ikakvih garancija.
Veze do ove stranice možete napraviti s drugih web lokacija, ali i one:
 • Ne smeju lažno predstavljati odnos sa autorom,
 • Ne koristite znak i logotip autora i druge vizuelne standarde autora bez odobrenja
 • Ne sadrže ništa što bi se moglo protumačiti kao neukusno, uvredljivo ili kontroverzno.
 • Ova web lokacija sadrži veze do velikog broja drugih veb stranica , ali autor ni na koji način nije odgovoran za sadržaj i tačnost informacija na tim veb lokacijama.
 Pristupom ovoj stranici potvrđujete da se slažete sa uslovima korišženja